O janta mica este mai buna pentru masina ta decat una mare?

★★★★☆

Pe acelasi model se pot monta, de obicei, roti de dimensiuni diferite. Iar cele mai mici, desi mai putin atractive, sunt in cele din urma mai avantajoase.

Magazin

In cazul masinilor moderne, rotile devin din ce in ce mai mari. Si multe modele pot fi echipate cu anvelope si jante chiar mai mari decat cele standard. Dar, chiar daca aspectul masinii este imbunatatit, nu prea da rezultate.

Rotile, formate din janta si anvelopa, au crescut pentru a se adapta la puterea si greutatea crescute ale masinilor de astazi. Dar cresterea dimensiunii devine exagerata si este justificata doar din motive estetice.

Designul este una dintre principalele motivatii pentru achizitionarea unei masini, iar rotile mai mari sporesc prezenta. Astfel, se pare ca designerii au avut castig de cauza in fata inginerilor, care se concentreaza pe alegerea celei mai potrivite dimensiuni pentru caracteristicile tehnice ale masinii, fara sa se preocupe de imagine.

Magazin

O anvelopa mai lata imbunatateste aderenta, dar creste si consumul de combustibil si este mai costisitoare pentru inlocuire. Iar un diametru mai mare al jantei imbunatateste aspectul, dar inseamna, de asemenea, ca invelisul de cauciuc are un profil lateral mai mic.

Profilul mai mic imbunatateste precizia directiei, deoarece anvelopa se deformeaza mai putin in timpul virajelor. Dar, de asemenea, reduce confortul de rulare, deoarece nu exista aproape deloc cauciuc (si aer in interior) pentru a ajuta suspensia sa absoarba denivelarile. In plus, aceste anvelope sunt mai vulnerabile la intepaturi, atat pe sosea, de exemplu, daca o roata ramane blocata intr-o gaura din asfalt, cat si in timpul parcarii in oras, deoarece este suficienta o simpla atingere a pavajului pentru ca peretele lateral al anvelopei sa se fisureze.

Accepti cookies? Citeste mai mult